

CAUSE OF DEATH CERTIFICATE WORKSHOP (QLD) 12 JULY 2024 - VICTORIA PARK, BRISBANE, QLD

Course Overview

Aim

This program increases doctors' understanding of Cause of Death Certificates in Queensland. It examines the legislation surrounding reporting cause of death, a guided tour of the Cause of Death Certificate, and interactive workshops. Participants can increase their confidence in completing Cause of Death Certificates and improve their understanding of when and how to report to the Coroner as well as situations when a Cause of Death Certificate should not be written.

Learning Outcomes

Participants will:

- Produce an accurate cause of death certificate that follows a logical progression or sequence of disease processes.
- Identify which deaths are to be reported to a coroner.
- Demonstrate how to report a death to a coroner.
- Determine when a cause of death certificate can be issued where natural causes is the probable cause of death.

Who should attend?

Health care professionals who work in Queensland. If you do not work in Queensland, please contact us prior to registering to attend.

Location/Venue

Victoria Park, 309 Herston Road, Herston QLD 4006- Quartz Room. This course is being delivered face-to-face only.

Fees

AUD \$300 ACLM members (inc. GST) | AUD \$400 Non-members (inc. GST)

Cancellation Policy

A refund less \$100 administration fee will be provided for all cancellations received at least 14 days prior to the course start date. Any cancellations after this point will be non-refundable.

WWW.LEGALMEDICINE.COM.AU/EDUCATION/CAUSE-OF-DEATH-CERTIFICATE-WORKSHOP-QLD

© Copyright 2017-2024 Australasian College of Legal Medicine or otherwise used under licence. Must not be reproduced or disseminated without permission. All rights are reserved.



CAUSE OF DEATH CERTIFICATE WORKSHOP (QLD) 12 JULY 2024 - VICTORIA PARK, BRISBANE, QLD

Program

The program times below are listed as local time (AEST). This is a draft program, subject to change closer to the date.

| Time | Session | Speaker |
|----------------|--|---------|
| 9:00 am (AEST) | Registration | |
| 9:30 am | Welcome – 10 minutes | |
| 9:40 am | Reporting Medical Cause of Death: The Legislation – 35 minutes | |
| | • Lecture | |
| 10:15 am | Guided Tour of the Medical Cause of Death Certificate (Form 9) – 30 minute | 'S |
| | • Lecture | |
| 10:45 am | Morning Tea – 15 minutes | |
| 11:00 am | A call from Police, or a call from the Coroner – 30 minutes | |
| | • Lecture | |
| 11:30 am | Workshop: Session 1 – 60 minutes | |
| | Completion of Medical Cause of Death Certificates based on scenarios | |
| 12:30 pm | Lunch – 45 minutes | |
| 1:15 pm (AEST) | Workshop: Session 2 – 75 minutes | |
| | Completion of Medical Cause of Death Certificates based on scenarios | |
| 2:30 pm | Afternoon tea – 15 minutes | |
| 2:45 pm | Workshop: Session 3 – 75 minutes | |
| | Completion of Medical Cause of Death Certificates based on scenarios | |
| 4:00 pm | Final Q&A / Concluding comments – Up to 30 minutes | |
| 4:30 pm | Program close | |